Veelgestelde vragen

Zin in een ballonvaart, maar heb je nog wat vragen? Bekijk hieronder alvast enkele veelgestelde vragen en antwoorden. Graag meer informatie? Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Kan men het hele jaar door ballonvaren?

Ja, maar de meeste ballonvaarten vinden plaats tussen april en oktober. We kunnen varen bij zonsopgang of een tweetal uur voor zonsondergang. In de winterperiode kan een hele dag door gevaren worden.

Hoe lang op voorhand reserveren?

Lang op voorhand reserveren is niet nodig. Ideaal is een 2-tal weken op voorhand. Zelfs last-minute bellen of boeken kan. We proberen flexibel in te spelen op de gewenste periode, maar het is uiteindelijk de meteosituatie die bepaalt of een vlucht mag doorgaan. 

Waar varen we?

Dit is afhankelijk van de gekozen formule. Een standaardballonvaart vertrekt vanuit één van onze vaste locaties in regio Antwerpen of de Antwerpse Kempen, een privéballonvaart vanop een locatie naar keuze. Op aanvraag vertrekken wij in de hele Benelux. De keuze van het opstijgterrein wordt beïnvloed door de windrichting, windsnelheid en de aanwezigheid van landingsmogelijkheden.

Wat is de prijs van een ballonvaart?

Je hebt keuze uit één of meerdere plaatsen aan 175 € pp (129€ voor kids tot 12 jaar) of je kiest voor een exclusieve privé ballonvaart, daarvoor gelden andere prijzen.

Privé met twee aan 900 €/ballon, 

Privé met drie aan 960 €/ballon,

Privé met vier aan 1000 €/ballon

Privé met vijf aan 1050 €/ballon

Privé met zes aan 1200 €/ballon

Privé met zeven aan 1295 €/ballon

Privé vanaf acht aan 165 € pp

 

Hoe hoog varen we?

We varen tussen 500 en 4500 voet (150 en 1500 meter) hoog. In gecontroleerde verkeerszones (bv. rond de luchthaven van Deurne) zal ons door de verkeersleiding een hoogte opgelegd worden. Eens op zoek naar een landingsplaats zal de ballon maar op enkele meters hoogte varen.

Wanneer wordt er gevaren?

Voor een ochtendballonvaart spreken we af bij zonsopgang. Voor een avondballonvaart wordt ongeveer 2,5 uur voor zonsondergang afgesproken.

Hoe lang duurt een ballonvaart?

Elke vaart is een unieke belevenis waarvoor we geen exacte tijdsduur kunnen meegeven. De vaart zelf, van opstijgen tot landen, duurt minstens 1 uur. Het hele evenement duurt 3 tot 4 uur.

Hoe ver varen we?

De afgelegde afstand hangt af van de windsnelheid en varieert van 5 tot 30 kilometer.

Waar landen we?

We kunnen een ballon niet zomaar sturen. Waar we landen, hangt af van de wind. Het landen vraagt de nodige concentratie van de piloot. We willen zo weinig mogelijk hinder veroorzaken voor de landbouwers. Landen dicht bij gewassen of dieren is niet aan de orde. Jaarlijks organiseren wij een 'boerenballondag'. De landeigenaars ontvangen een landingsformulier en nemen zo deel aan de wedstrijd die hen een gratis ballonvaart kan opleveren.

Hoe geraken we terug thuis?

Onze grondcrew volgt de ballon tijdens de vaart en zal zo snel mogelijk op de landingsplaats zijn. Het 'volgen' kan soms even spannend zijn als de vaart zelf. Familie en vrienden kunnen eveneens met eigen wagen volgen. De passagiers worden met onze wagen teruggebracht naar de plaats van afspraak.

Is het koud daarboven?

Nee hoor, ballons varen mee met de wind, dus de soms snijdende wind valt boven weg. Zelfs bij vriestemperaturen kan er gevaren worden. De branders stralen ook een beetje warmte uit naar beneden, zodat het in de mand meestal warmer is dan aan de grond. Een stevig paar schoenen, een lange broek, en een pet of hoedje tegen de warmte van de brander zijn ideaal.

Wat trek ik aan om te gaan ballonvaren?

Een stevig paar schoenen, een lange broek, en een pet of hoedje tegen de warmte van de brander zijn ideaal.

Waarom bubbels?

Je eerste ballonvaart zal je een zeer speciaal gevoel geven. We willen dat dan ook feestelijk vieren met een glaasje bubbels, een traditie die teruggaat tot in de jaren 1700.

Is ballonvaren veilig?

Ballonvaren is statistisch gezien de veiligste vorm van luchtvaart. Onze piloten zijn opgeleid volgens de Europese normen en beschikken over een professionele ballonvaartvergunning. Indien de ballonvaart wordt afgelast, zal dit steeds voor je veiligheid zijn. Al het materiaal voldoet aan de hoogste veiligheidseisen en wordt jaarlijks geïnspecteerd door de technische dienst van het Bestuur van de Luchtvaart.

Is er een leeftijdslimiet?

We raden een minimumleeftijd van 6 jaar aan. Kinderen mogen mee wanneer ze vergezeld zijn van een volwassene en minstens 1,10 meter groot zijn. Anders kunnen ze niet over de rand van de mand kijken. Ook oudere mensen zijn welkom aan boord. Voorwaarde is dat ze fysiek in orde zijn, een uurtje kunnen rechtstaan én zin hebben in avontuur. Geef bij de boeking even door of er kinderen of oudere mensen meevaren.

Wat als ik hoogtevrees heb?

Uit ervaring kunnen en durven we zeggen dat hoogtevrees geen probleem is in een ballonmand. Omdat je geen contact hebt met de grond, valt hoogtevrees weg. 

Ik ben zwanger, mag ik mee?

Proficiat! Je kan beter wachten tot na je bevalling om te genieten van een ballonvaart. Zwangere dames laten we niet toe aan boord.